Fotograf: Leif Göbel

Unga inom Elektrikerna tar utmaningen från Centrala representantskapet

Förbundets unga ombud tar utmaningen direkt från Centrala representantskapet.

Publicerad:

Det deklarerade ungdomsmandaten på CR vi talade med. Och Joel Larsson, centralt ungdomsansvarig, kvitterade direkt när han berättade om planerna för verksamheten.

I sitt anförande på Centrala representantskapet sade Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande:

– Vi måste vara talangscouter, skickliga sådana. Vi måste upptäcka dem i vårt förbund som vill ge av sin entusiasm och energi. I Belgien lyckas man. Det är det enda landet i Europa där man har en positiv facklig medlemsutveckling. Där jobbar man regelbundet med insatser och aktiviteter riktade mot unga.

- Vi har våra unga elektriker som gör ett otroligt jobb. Jag är övertygad om att vi kan skönja samma utveckling här hemma. För något decennium sedan trodde vi kanske att organisationsgraden bland unga skulle fortsätta nedåt. Som givet en naturlag. De unga kommer bara att tänka på sig själva. Det är inte sant. Det är den unga generationen som inger hopp. Det är där som engagemanget är som starkast numera. Vi ska ta tillvara denna kraft, sade Per-Håkan Waern.

– Vi unga ska jobba på många olika plan. Nätverka, arbeta med sociala media, utbilda, samverka med unga i våra nordiska förbund. Ta plats inom LO och så ska vi fokusera på jämställdhet och få in fler tjejerna inom yrket. Här måste alla skärpa till sig - det duger inte med någon procent kvinnor i våra branscher, säger Joel Larsson som är ungdomsansvarig på Elektrikerna.

– Men huvudfokus är att vi under 30 ska ta mer plats. Vi är ju trots allt var tredje medlem i Elektrikerna och det märks väldigt tydligt här på CR då de flesta som gick upp i talarstolen var runt 30 år. Det är ett generationsbyte på gång och det känns jäkligt mäktigt. Ett viktigt ämne för oss är att se till så att unga som utbildar sig till morgondagens elektriker får träffa en modern sida av facket på gymnasiet. Vi behöver skärpa till oss här. Ska vi värva framtidens medlemmar kan vi inte slarva med skolinformation och rekryteringen av elevmedlemmar. Eleverna måste känna att vi stöttar dem och tar fajten så att de ska få jobb och bra lärlingsvillkor, säger Joel Larsson.

Planer under 2015 och framåt:
Nordisk Ledarutbildning. Ett nordiskt samarbete mellan Elektrikerna, Dansk EL-forbund och Norska EL & IT. Tre utbildningstillfällen, ett i vardera land.
"Tjejer i fokus" - en satsning på tjejer arbetas fram under 2015 och 2016.
LO:s årliga ungdomsforum 18-20 november där över 200 ungdomar träffas och diskuterar tvärfackliga frågor. Årets tema är "VI ÄR NU!"
Ungdomsansvarig träff i höst. Ungdomsansvariga i hela landet kommer träffas för andra gången i år.
Nytt Skolinformationsmaterial. Ungdomsverksamheten jobbar med att ta fram ett nytt skolinformationsmaterial och design som börjar ta form och kommer vara klart före årsskiftet 2016/2017.
Dreamhack Summer 13-16 juni i Jönköping. Vi deltar.
NBTF – Ungdomskonferens i Danmark 18-22 september med 35-40 deltagare, Sverige kommer ha totalt 13 deltagare, elektrikerförbundet har tre platser.
E-ung konferens 2016. Konferensen under hösten, två dagar plus helg. Elva ungdomsansvariga med medlemmar plus någon internationell gäst. Tema och arbete ska göras för att utveckla ungdomsverksamheten.

 Text av: Leif Göbel

Uppdaterad:
Kategorier: