Fotograf: Madeleine Bengtson

Starta förändringen hos dig själv - Soran Ismail berör och inspirerar

Centrala representskapet fick under tisdagen besök av Soran Ismail som under en föreläsning reflekterande över invandring och rasism.

Publicerad:

Centrala representskapet fick under tisdagen besök av Soran Ismail som under en föreläsning reflekterande över invandring och rasism. Soran inspirerar och berör. Med humor och enkelhet avdramatiserar han, gång på gång, myterna om människor som kommit till Sverige från andra länder. Det är inte svårt att känna igen komikern Soran. Han skrattar och ler, skämtar om sin egen uppväxt, berättar om sin pappa och om möten med fördomsfulla människor men snabbt inser man att en mycket allvarligare sida av Soran träder fram. Han är ödmjuk och i allt han framför ger han oss många tankeställare.

Sorans budskap är mycket tydligt. Vi tänker i inlärda mönster som hindar oss att öppna upp för medmänsklighet. Vi generaliserar och placerar människor i olika grupperingar. Vi vill inte se, vi vill inte lyssna fast vi erkänner inte det. Invandring är ett laddat ämne, påpekar Soran. Och det blir varken lättare eller enklare att prata om invandring när vi innesluter oss i förutfattade meningar. Tyvärr går vi miste om mycket.

Soran pratar om olikhet. Med självklarhet säger han att vi alla är olika och att många gånger gillar vi inte olikheter. Men det som är viktigt är att vi måste acceptera och respektera att vi är olika. Och framför allt måste vi kunna prata om det. Att välja var man föds är omöjligt men att välja var man vill leva är en mänsklig rättighet.

Invandringen har blivit en stor fråga i Sverige. Man kan inte blunda för att rasister vinner mark i debatten, i riksdag och i din och min vardag. Och dessa destruktiva krafter växer allt starkare.

Sorans budskap når oss. Tankarna blir många och känslorna blir starka. Vad står vi för? Vilket samhälle vill vi leva i? Och Sorans berättelser väcker fler frågor.

Svaren är det inte svåra att hitta. Svaren finns i dig och mig och i vår förening. Meningen med vad vi gör bottnar i alla människors lika värde, i en ständig kamp för ett demokratiskt och solidariskt samhälle. I vår starka och stabila grund finns plats för alla oavsett var man kommer ifrån.

Vi kan inte stå handfallna och intrasslade i gamla mönster. All förändring börjar hos en själv och det är hög tid för en förändring hos dig och mig, hos oss.

Uppdaterad: