Fotograf: Daniel Roos

Lönsamt yrkesval

Bli elektriker!

Du som valt elprogrammet på gymnasiet har gjort ett bra framtidsval. Här finner du lite kortfattad information om yrket. De flesta elektriker arbetar med installation och service av elektriska anläggningar.

Utbildning och lön

Utbildning till elektriker sker vid elprogrammet inom gymnasieskolan eller vuxenutbildning som exempelvis Lernia. Elektriker är yrkesarbetare som jobbar inom hela samhället från allt som byggs till belysningen i skyltfönstren eller service på dina vitvaror. Det behövs elektriker både vid om-, till- och nybyggnationer, i goda som dåliga tider.

– Elektriker tillhör de mest välavlönade bland LO:s medlemmar. En elektriker brukar tjäna runt 29 000 kronor i månaden vartill ackordstillägg ofta förekommer, säger Ronny Wenngren, Elektrikernas före detta förhandlingschef.

– Serviceelektriker har i regel en högre grundlön, uppemot 31 000 kronor i månaden, men har oftast inget ackordstillägg. En kompetent tekniker kan tjäna en bit över 35 000 kronor i månaden, säger Ronny Wenngren.

Ackord ökar lönen rejält

– Den totala lönen varierar över landet och mellan företag, men mellan tummen och pekfingret så kan en ledande montör som är bra på ackordsprislistan ofta mäta upp ett tillägg på 7 000 - 8 000 kronor, säger Mikael Pettersson som ansvarar för Installationsavtalet på förhandlingsavdelningen.

Hålla ihop

– Vi håller ihop och närmare 90 procent av elektrikerna är med i facket. Vi säljer oss aldrig billigt. Därför kan vi hålla uppe lönerna, säger Ronny Wenngren.

Uppdaterad: