Skattereduktion – billigare att vara med i facket

Från den 1 juli 2018 är det billigare för dig att vara med i facket och påverka på din arbetsplats. Du som är medlem får automatiskt tillbaka motsvarande 25 procent av din medlemsavgift i form av sänkt skatt vid nästa deklaration. Rätt till avdrag gäller om du totalt betalar minst 400 kronor i fackavgift under ett år.

Kontrolluppgift till Skatteverket

De nya reglerna började gälla 1 juli 2018. Du kommer alltså se detta först på 2019 års deklaration. Elektrikerna kommer i början av varje år skicka uppgifter om vad du betalat i medlemsavgift året innan till Skatteverket.

Vill du ha skatteavdraget och betala mindre i fackavgift behöver du alltså inte göra någonting. Vill du däremot inte att Elektrikerna ska skicka dina uppgifter till Skatteverket behöver du meddela oss detta senast den 15 januari. Då får du heller inget avdrag. Det gör du genom formuläret nedan.

Så här funkar skatteavdraget

  1. Som medlem betalar du medlemsavgift.
  2. I början av februari kan du gå in på Mina sidor på Elektrikernas hemsida och se den kontrolluppgift som skickas till Skatteverket.
  3. Avdraget på 25 procent görs med automatik i deklarationen nästkommande år. Du får tillbaka 25 procent i form av sänkt skatt


Så här mycket billigare blir det för dig

Rätt till avdrag gäller om du totalt betalar minst 400 kronor i fackavgift under ett år. Det gäller bara medlemsavgiften i Elektrikerna, inte avgiften i a-kassan.

Ett exempel: En medlemsavgift på 750 kr innebär att du får en skattereduktion på ca 190 kr/månad eller 2 250 kr om året!

Har du frågor? Kontakta vår medlemsservice Kontakten på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se.

Fyll i om du INTE vill att dina uppgifter skickas till Skatteverket

Skattereduktion (Obligatorisk)
Uppdaterad: