Nytt Elektroskandiaavtal klart

Elektrikerna har nu tecknat ett nytt Elektroskandiaavtal tillsammans med arbetsgivarmotparten TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening. Avtalet går i linje med LO-samordningen med ett totalt avtalsvärde på 5,4%.

Publicerad:

– Nu har vi förhandlat klart även kollektivavtalet på Elektroskandia och därmed är Elektrikernas kollektivavtal färdigförhandlade för denna avtalsrörelse! Delegationen är nöjd och ser fram emot att fortsätta utveckla klubbens arbete. Vi tackar ansvarig för avtalet Niklas Enström och delegationen för gott arbete, säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson.

Några av förändringarna i avtalet är följande:

  • Avtalet gäller från och med 1 januari 2021 till 30 september 2023.
  • Följer industrins märke på 5,4%.
  • Löneökningsutrymmet är 2,93% den 1 maj 2021 samt 2,1% den 1 oktober 2022. I överenskommelsen kan du läsa mer om hur potten ska fördelas.
  • Ytterligare avsättning till extrapension om 0,2% från och med den 1 oktober 2022. Den utökade avsättningen görs inom ramen för tidigare överenskommelse om extrapension.
  • Pensionsöverenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv, vilket innebär bland annat att arbetstagare börjar samla in pengar till sin avtalspension tidigare (från dagens 25 år ned till 22 år). I överenskommelsen finns också bra lösningar som säkerställer att hela värdet av avtalsförsäkringarna betalas ut, till exempel genom att avsättningar till tjänstepensionen görs varje månad istället för varje år och att det ska stå på lönespecifikationen.
  • Stärkt skydd mot sexuella trakasserier utförda av tredje man.

 

LÄS ÖVERENSKOMMELSEN I SIN HELHET

Om Elektroskandiaavtalet

Elektroskandiaavtalet är ett företagsavtal mellan Svenska Elektrikerförbundet och TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening. Avtalet gäller främst för de som jobbar på Elektroskandia Sverige AB. Medlemmarna som går under Elektroskandiaavtalet reparerar framförallt vitvaror som kyl och frys, tvättmaskiner med mera, antingen på verkstad eller hos slutanvändare.

Uppdaterad: